STATUSin aluekohtainen näkymä

Vesimuodostumakohtainen sivu

Jokaisesta vesimuodostumasta muodostuu oma sivu, jolla aineistot näkyvät valitulta aikaväliltä kolmella eri tavalla:

  • koostestatistiikkoina,
  • histogrammeina ja
  • aikasarjoina, joissa näkyvät päiväkohtaiset koostejakaumat tai asemahavaintojen osalta yksittäiset havainnot.

STATUSin vesimuodostumakohtainen sivu; Porvoo-Helsinki (2_Su_040).

Aineistoista saa lisätietoa kunkin aineiston kohdalta infonappulasta. Aikasarjassa ja histogrammeissa kukin aineisto näkyy omalla värillään kuvattuna. Asemahavainnot on kuvattu harmaalla ympyrällä. Aikasarjassa ne esitetään yksittäisinä havaintoina koko vesimuodostuman osalta. Syvemmältä tehty näytteenotto on kuvattu ympyrällä, jossa ei ole täyteväriä. Eri satelliitti-instrumenttien havainnot näkyvät käyttöliittymässä yhtenäisellä värillä (turkoosit palkit), vaikka havaintoja kertyy tällä hetkellä neljältä eri instrumentilta. Käytettävien instrumenttien havaintoja hyödynnetään 60 m – 300 m tarkkuudella riippuen siitä, kuinka ison alueen maastossa instrumentti havaitsee yhden pikselin alueelta. Tarkimmat aineistot (60 m) ovat vuosilta 2013 – 2018. Karkeampi maastoerotuskyky (300 m) on vuosien 2003 – 2011 a-klorofylliaineistossa, joten ne vastaavat varsin erikokoisia havaintoja maastossa. Alg@line-järjestelmän tekemistä a-klorofylli-havainnoista läpivirta-aineisto on esitetty oranssilla ja analysoidut pullonäytteet punaisella. Samat värit ovat näkyvissä koostetilasto-osiossa valintalaatikossa.

Muuttujavalikko

Aluekohtaisella sivulla oletuksena ovat a-klorofyllihavainnot. Voit vaihtaa muuttujan vasemmalla yläreunassa olevasta valikosta. Satelliittihavainnosta on saatavilla a-klorofylli, näkösyvyys, sameus ja humus. Kun vaihdat muuttujaa, VESLA-haku kestää ensimmäisellä kerralla jonkin aikaa ja sen ajan Asemahavainnot-taulukon vieressä näkyy pyörivä lataussymboli. Seuraavilla kerroilla käyttöliittymä lukee VESLA-tiedot välimuistista, joten ne tulevat nopeasti näkyviin.

Ajanjakson valinta

Aineistoista näytetään koosteet valitulta aikaväliltä, jota voi muokata joko aikasarjaa liikuttamalla tai valitsemalla ajanjakson oikealta yläkulmasta. Alku- ja loppupäivän voi valita kalenterista:

Luokittelijoiden tarpeisiin käyttöliittymän oletusnäkymä on asetettu siten, että kultakin vuodelta vain vesimuodostuman tyyppiä koskevan luokittelujakson (rannikolla ja järvillä eri ajanjakso) kausi näkyy. Jos haluat katsella myös keväthavaintoja, voit painaa pois ajanjakso-valinnan aikasarjan alapuolelta. Ajanjakso-valintaosio on nimetty sillä aikavälillä, joka koskee kyseistä vesimuodostumaa.

Vesimuodostumaa koskevat tyyppikohtaiset luokkarajat näkyvät a-klorofyllin osalta histogrammiosion ylä- ja alareunassa väreinä silloin, kun kesän luokitteluajanjakso on käytössä: Erinomainen = sininen, hyvä = vihreä, tyydyttävä = keltainen, välttävä = oranssi ja huono = punainen. Satelliitti- ja Alg@line-aineistojen lisäksi STATUSissa näytetään alueella tehdyt VESLA-tietokantaan tallennetut asemahavainnot. Lähdejärjestelmien nimien viereistä ruutua klikkaamalla vastaavat arvot alueelta näkyvät sivuston kuvaajissa ja koostetiedoissa. Aikasarjassa aineistoja voi lähentää ja loitontaa hiiren rullaa vierittämällä sekä liikutella ajan suhteen hiirellä kuvaajaan tarttumalla ja vetämällä. Kun hiirellä ’zoomaa ulospäin’, näkee helposti miltä vuosilta alueelta on eri aineistoja. Arvoväli- valikosta voi säätää y-akselin asteikkoa. Muutos tulee voimaan, kun on käynyt aikasarjan puolella liikauttamassa havaintoja.

Koostetilastot

Kunkin aikavälin saatavilla olevat aineistot (asemahavainnot, Alg@line, satelliittihavainnot) näkyvät selaimesta riippuen joko sivun vasemmassa laidassa tai yläpuolella.

Aikasarja

Havaintojen aikasarjaosiossa erityyppiset havainnot näkyvät yhdessä. Asemahavainnot esitetään erillisinä havaintoina (harmaat pallot) ja hiirellä saa näkyviin mittauspaikan sekä taustatietoja yksittäisestä havainnosta. Siniset palkit ovat satelliittihavainnoista laskettuja päiväkohtaisia alueittaisia koosteita, jotka lasketaan kaikista kyseisen päivän pilvettömistä havainnoista vesimuodostuman alueelta.

Esimerkki aikasarjasta, kun vesimuodostumalta löytyy myös Alg@line-havaintoja.

Aikasarjan alta voi valita arvovälin, eli millä välillä havainnot näkyvät y-akselilla. Voit palauttaa valinnan ’autom.arvoväli’-valintaruudusta. Luokitteluajanjakso-valinnasta (päivämäärät) saa tyyppikohtaiset luokittelussa käytettävät havainnot näkyviin (järvillä ja merellä eri ajanjakso kesällä). Aikajana-valikosta saa näkyviin satelliittihavainnot aikajanana.

Asemahavainnosta saa tarkempia tietoja näkyviin pop-up-ikkunaan, kun vie hiiren kyseisen havainnon kohdalle.

Satelliittihavainnoista saa näkyviin pop-up-ikkunaan päivittäisen jakauman koko vesimuodostuman osalta, kun vie hiiren kyseisen havainnon kohdalle.

Aikasarjassa esitetään yksittäisen päivän satelliittihavainnot turkoosilla palkilla, joka kuvaa havaintojen vaihtelua kyseisen päivän osalta jakauman P25-P75 välillä. Tarkemmin havaintojen vaihteluvälin saa näkyviin pop-up-ikkunaan viemällä hiiren havaintopäivän kohdalle. Persentiilit (P95, P75, P50 eli mediaani, P25 ja P5) kuvaavat havaintojen vaihteluväliä. Esimerkiksi P5 viittaa arvoon, jonka alapuolella on tehty 5 % havainnoista. P50 taas osuu havaintojen puoliväliin (=mediaani). P95 viittaa arvoon, jonka alapuolelle osuu 95 % havainnoista. Vastaavasti esitetään Alg@linen havainnot alueilta, joilta niitä on saatavilla.

Alg@line-havainnoista saa näkyviin pop-up-ikkunaan päivittäisen jakauman koko vesimuodostuman osalta, kun vie hiiren kyseisen havainnon kohdalle.

Aikasarjanäkymä, kun vuosia on valittu pidempi ajanjakso.

Aikasarjassa voi näppärästi tarkastella pitkän aikavälin havaintoja, jos zoomaa hiiren rullanäppäimellä ulos aikasarjassa. Pitkän ajanjakson voi myös valita aikaväliosiosta (käyttöliittymän oikea ylänurkka).

Histogrammi

Histogrammissa näytetään havaintojen jakaumat valitulta aikaväliltä. Aikavälin voi valita aikasarjan kautta tai aikaväli-valikossa. Histogrammin voi valita joko mediaaneista laskettuna tai yksittäisistä havainnoista laskettuna, jolloin jakauma on erityisesti satelliittiaineistojen osalta tarkempi. Histogrammissa näkyy väreillä vesimuodostuman tyypin mukaiset luokkarajat silloin, kun vuosittainen jakso, joka huomioidaan luokittelussa, on valittuna (esimerkiksi merellä 1.7.–7.9.). Jos muidenkin ajankohtien havainnot (esimerkiksi keväthavainnot) ovat näkyvissä, luokkarajoja ei näytetä. Histogrammit on normalisoitu, koska havaintojen määrä on hyvin erilainen. Havaintomäärät saadaan näkyviin viemällä hiiren osoitin palkin kohdalle.

Esimerkki histogrammista vuosittaiselta kesän ajanjaksolta, joka otetaan huomioon luokittelussa, Painio (27.042.1.001_001).

Luokittelurajoista saa vaihteluvälin ja luokan näkyviin viemällä hiiren histogrammin yläpalkkiin luokan kohdalle.

Esimerkki histogrammista siten, että myös keväiset havainnot näkyvät, Painio (27.042.1.001_001)

Myös histogrammia voi lähentää ja loitontaa hiirellä. Histogrammin alta voi valita, miten suuren osan havainnoista haluaa näkyviin (Ylin %) tai haluaako katsoa satelliittiaineistojen osalta vain mediaanihavaintoja (Histogrammi mediaaneista).