Miltä sinilevä näyttää satelliittikuvilta järvillä, rannikkoalueilla ja avomerellä?

Miltä sinilevä näyttää satelliittikuvilta järvillä, rannikkoalueilla ja avomerellä?

Sinilevää esiintyy yleensä järvillä ja Suomen merialueilla heinäkuusta elokuuhun. Lämpiminä alkukesinä sinilevää alkaa muodostua varsinkin jävillä jo kesäkuussa. Alkukesästä järvien ja meren veden pinnalla voi näkyä lauttamaisina muodostumina siitepölyä. Visuaalisesti ne muistuttavat toisiaan, mutta on erotettavissa kuvilta ajankohdan ja värimaailman avulla. Sinilevä on usein satelliittihavainnoissa erisäyvyistä vihreää kun taasen siitepöly on sekeästi vaaleampaa, kellertävää tai jopa valkoista.

Esimerkkejä, miltä sinilevä näyttää järvillä

Figure 1: Säkylän Pyhäjärvellä on usein levää heinä-elokuussa, joka näkyy vihreinä lauttoina ja kiehkuroina (vasen kuva Sentinel-2 1.8.2020, havainto Tarkka-palvelussa). Keväällä ja alkukesästä Pyhäjärvellä voi havaita siitepölystä aiheutuvia vaaleita kiehkuroita ja lauttamaisia muodostumia (oikeanpuoleinen kuva, Sentinel-2 6.6.2021, havainto Tarkka-palvelussa). Kuvan yläosassa näkyvällä Köyliönjärvellä sinilevä näkyy tasaisen vihreänä peittona (vasen kuva).

Evijärvellä sinilevä näkyi Sentinel-2-kuvalla 8.8.2020 laajoina tasaisen vihreinä alueina (havainto Tarkka-palvelussa).

Figure 2: Vihdin Enäjärvi on rehevä järvi. Sen väri muuttuu vähitellen kesän aikana. Tilanne 7.5.2020, 21.6.2020 ja 8.8.2020.

Esimerkkejä, miltä sinilevä näyttää rannikolla

Figure 3: Ylemmässä kuvassa Upinimenselällä on laajoja sinilevälauttoja 17. heinäkuuta 2018. Havainto Tarkka-palvelussa Vertailuna alhaalla olevassa kuvassa taasen on keväistä havupuiden siitepölyä veden pinnalla 8.6.2021 Havainto Tarkka-palvelussa. Siitepöly näkyy vaaleina lauttoina ja kiehkuroina kun sinilevä näkyy selkeästi vihreinä muodostumina.

Esimerkkejä, miltä sinilevä näyttää avomerellä

Suomenlahdella sinilevä näkyi vuoden 2018 leväkesänä laajoina vihreinä lauttoina ja kiehkuroina. (Havainto Tarkka-palvelussa).

Selkämerellä esiintyy usein laajoja sinilevälauttoja. Kesällä 2020 Selkämeren levälautta sai lehdistössä lempinimen Kraken. (Havainto Tarkka-palvelussa).