Käsitteet ja lyhenteet
Tällä sivulla on lyhyesti kuvattuna keskeiset käsitteet ja lyhenteet, joiden ymmärtäminen on tärkeää ohjeiden ymmärtämiseksi.
Keskeisiä käsitteitä
Widget Työpöytäalueelle luotava työkalu/ikkuna, joka tarjoaa näkökulman valittuihin aineistoihin.
Työpöytä Analyysiosion oikean puoleinen alue, jolle voi lisätä widgettejä.
Toimintopalkki Analyysiosion vasemmassa laidassa oleva alue, jonka työkaluilla voi luoda työpöydän, lisätä uusia widgettejä ja aineistoja, tai säätää työpöydän toimintaa.
Aineisto, Datalähde Havaintolähde tietylle vedenlaatuparametrille. Esimerkiksi klorofyllin satelliittihavainnot, lämpötilan maastohavainnot. Aineiston nimessä on lyhenne “EO” jos kyse on satelliittihavainnoista, ja lyhenne “MS” jos kyse on Vesla-järjestelmän maastohavainnoista.
Alue, Laskenta-alue Maantieteellisesti rajattu alue, jonka sisälle spatiaalisesti osuvat havainnot aggregoidaan. Alue voi olla esimerkiksi vesipuitedirektiivin mukainen vesimuodostuma.
Satelliittihavainto Analyysiosiossa tarkoittaa tiettynä päivänä laskenta-alueen sisään osuvista havaintopikseleistä laskettua tilastoa. Yksi satelliittihavainto on siis tietyltä alueelta tiettynä päivänä tulkittujen vedenlaatuparametrin estimaattien kooste (tilasto). Satelliittihavainto esitetään eri näkymissä joko jakaumana (kvantiilien tai histogrammin avulla), tai yksittäisenä edustavana keskilukuna (joka on tällöin kyseisen tilaston geometrinen keskiarvo). Satelliittihavainto edustaa aina vesipatsaan pintakerrosta.
Maastohavainto, Vesla-havainto Analyysiosiossa tarkoittaa yksittäisen aseman vedenlaatunäytteen lopputulosta. Samalle päivälle ja asemalle saattaa olla useita eri havaintoja, jos ne on tehty esimerkiksi eri kellonaikoina tai eri syvyyksillä.
Vesipuitedirektiiviin liittyviä käsitteitä
Ajanjakso Peräkkäisten vuosien määräämä vuosirajaus, esimerkiksi 2017-2023.
Vuosittainen kausi Vuoden sisäinen aikarajaus kahden päivämäärän välillä, esimerkiksi 1.6.-30.9..
(Vesipuitedirektiivin) Luokittelurajat Vesipuoitedirektiivin mukaiset luokittelurajat, joiden mukaan tietty vesimuodostuma luokitellaan johonkin seuraavista luokista: Huono, Välttävä, Tyydyttävä, Hyvä tai Erinomainen. Luokittelurajat ovat vesimuodostumakohtaisia, ja Tarkka-palvelussa käytössä vain klorofyllihavainnoille.
SeSu-asema Tietyissä käyttötapauksissa, esimerkiksi Pisaran kautta tultaessa, työpöytä suodattaa Vesla-havaintopaikkoja sen mukaan, kuuluvatko nämä seurannan suunnitelutyössä luokitteluun kiinnitettäviin paikkoihin vai ei. Luokitteluun kiinnitetyt asemat ovat analyysiosiossa SeSu-asemia. Tieto SeSu-asemista päivittyy Tarkkaan kerran vuorokaudessa.
Lyhenteet
EO Satelliittihavainto (Earth Observation)
MS Maastohavainto (Vesla-aineistot)
VPD, WFD Vesipuitedirektiivi